Kansrijke Taal, nieuwsbrief november 2014

   

Kansrijke Taalconferentie op de JP Waaleschool

Bij de JP Waaleschool  in Gorinchem kwamen op 29 oktober ongeveer 50 leerkrachten bijeen voor een conferentie Kansrijke Taal. De JP Waale had het voortouw genomen om samen met collega's parels en puzzels te delen. Zo waren er inspiratiesessies en werden ervaringen uitgewisseld. Aan het einde van de middag vertrokken leerkrachten met nieuwe contacten en ideeën huiswaarts naar Dordrecht, Rotterdam, Gouda, Moergestel en Den Haag. Lees meer

Zo gaan kinderen van technisch lezen houden

De leerlingen in groep 7-8 van Esther Zweere en Alex van Holstein van Jbs De Carrousel lezen elke ochtend een klein half uur. Dat doen ze meteen bij binnenkomst. De kinderen kiezen zelf een leesactiviteit. Dat kan stillezen zijn, maar ook een actievere werkvorm om bepaalde leesvaardigheden te verbeteren. Bekijk de prachtige Prezi over technisch lezen van Esther en lees meer over deze presentatie tijdens de taalconferentie op de JP Waaleschool.

Het organiseren van een keuzeuur voor zelfstandig werken

Bekijk de PowerPoints die Mary van Engelenburg en Luuk Bijl van de Fridtjof Nansenschool presenteerden op de Kansrijke Taalconferentie. Onderwerp is de organisatie van hun keuzeuur voor zelfstandig werken. Alvast een tijdbesparende tip: stop activiteiten Kort & regelmatig in het keuzeuur.

Filmpje met de eerste ervaringen met het gedichtenkoffertje

Hanny de Korte, leerkracht van groep 6-8 bij Ojbs De Ieme in Veghel, heeft al een aantal malen met het gedichtenkoffertje gewerkt. Het koffertje bevat een lespakket waarmee kinderen over gedichten nadenken en hun gedachten leren verwoorden. Kinderen beantwoorden vragen over gevoelens die gedichten oproepen maar ook vragen over bijvoorbeeld rijmschema's, het voorkomen van een climax of anticlimax en over letterlijk en figuurlijk taalgebruik. Een eerste fragment van een filmpje over het gedichtenkoffertje.

Wenskist, rollenspel, betogen, wandje ertussen, creatief ordenen, rondleiding: nieuwe kaarten communiceren

Er wordt hard gewerkt aan het vervolmaken van de leerlijn communiceren en uitbreiden van de materialen. Nieuw zijn de leerkrachtkaarten rollenspel (groep 1-4), wenskist (1-8), creatief ordenen (1-2 en 3-8), wandje ertussen (5-8) en betoog schrijven (7-8). De leerlingmaterialen bij de deze activiteiten zijn ook nieuw of geüpdatet. Daarnaast zijn er nieuwe opdrachtkaarten voor het geven van een rondleiding door de school (3-4 en 5-8). Lees meer

'Valk & uil in valkuil'. Nieuwe hakkoniemen van de Troelstraschool

De begrippen synoniem (woorden met dezelfde betekenis) en homoniem (woord met meerdere betekenissen) staan standaard op het taalprogramma. Maar er zijn meer bijzondere connecties tussen woorden die je kunt verzamelen fononiemen en palindromen. En leerkrachten Kansrijke Taal bedachten er 'niemen' bij zoals hakkoniemen. Deze woorden krijgen een andere betekenis als je ze in stukken hakt. Mbs P.J. Troelstra leverde een inspirerend lijstje aan

Gedichtenkoffertjes en trainingsaanbod Kansrijke Taal op Leesplan.nl

Leesplan.nl is een initiatief van Stichting Lezen. Deze website is ontwikkeld op verzoek van onderwijsinstellingen en bibliotheken. Na het aanmaken van een account kun je er een eigen leesplan op maken. Je kunt er onder andere een jaarplanning, meerjarenplan, activiteitenplan en begroting op kwijt. Bij de leesprojecten vind je een deel van het Kansrijke Taalaanbod. Lees meer

Abonneer je op de nieuwsbrief

Schrijf je vrijblijvend in voor onze nieuwsbrief. Uitschrijven kan door een e-mail te sturen maar moniquehansma@kansrijketaal.nl

Hebben alle collega's een account voor de werkplaats?

Abonnement op de werkplaats? Controleer dan even of alle nieuwe collega's inmiddels zijn voorzien van een gebruikersnaam en wachtwoord. En of collega's die zijn vertrokken zijn afgemeld. De teamlijst vind je bij Wie is wie in de werkplaats. Lees verder

Vraag een brochure aan

Vraag het aanbod Kansrijke Taal voor basisscholen aan en gebruik meteen de twee lessen woordenschat.