Presentatie voortgezet technisch lezen

Kansrijke Taal pleit voor een herwaardering van 'voortgezet technisch lezen’ op conferentie van de Vereniging van Taalspecialisten

 

 

Het thema van de najaarsconferentie van de vereniging van Taalspecialsten was geletterdheid.nu. Het thema bracht Cissy Verheijen en Henk Hansma van Kansrijke Taal op de koning en de compilatie van de troonrede van Arjen Lubach. Kennelijk vindt ook hij het moeilijk: een tekst voorlezen met pauzes op de goede plek. Een terugval in technisch lezen kan de beste overkomen.

Het geldt voor bijna iedereen: na het leren lezen (aanvankelijk lezen) blijft onderhoud en verdieping nodig.

 

De deelnemers maakten kort kennis met  het brede scala leesactiviteiten voor voortgezet technisch lezen van Kansrijke Taal zoals duaal lezen, koorlezen, tempolezen, afstandlezen en voorlezen aan jongere kinderen. Bedoeld om het lezen aantrekkelijk te maken maar ook om leerlingen te betrekken bij de eigen leesvorderingen. Met een leesonderzoek waarin leerlingen opnamen maken van hun lezen en deze bespreken, bepalen leerlingen in midden en bovenbouw welke aspecten van hun lezen ze de komende periode proberen te verbeteren. Ook kiezen ze geschikte activiteiten waarmee ze dat gaan doen. Om de aanpak te laten slagen is een doordachte klassenorganisatie in stapsgewijze invoering nodig. In onze (te) korte presentatie vertelden Cissy en Henk ook hoe scholen dit doen.

  

De  in 2014 opgerichte Vereniging van Taalspecialisten wil taalexpertise bundelen en samen met basisscholen de kwaliteit van het taalonderwijs verbeteren. Dat doen ze onder andere door twee maal per jaar een conferentie te organiseren. Workshops en lezingen worden verzorgd door deskundigen van universiteiten, hogescholen, schooladvies- en beleidingsbureaus, maar ook door leerkrachten en leidinggevenden uit basisscholen.  Een greep uit de onderwerpen: meertaligheid, functie van toetsen, begrijpend lezen, lezen en digitale media, burgerschap en taal. Oppeppers om aan te bevelen. 

 

Link naar compilatie troonrede (Zondag met Lubach 24 september) waarin Koning Willem-Alexander de pauzes in zinnen op vreemde plekken inlast.

 

Website Vereniging van Taalspecialisten